Dromen, doelen, focus & geluk

Dit jaar wil ik net als veel anderen rustig beginnen. Ik heb wederom dit jaar grootste dromen en doelen, maar dit jaar ga ik het vanuit rust aanvliegen. Dromen en doelen hebben zijn belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je carrière. Maar, je droom en doel moeten natuurlijk wel realistisch zijn. Als je de lat te hoog legt, dan loop je het risico dat je jezelf voorbij gaat lopen om je doel te behalen. En dat kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Tevens is het hebben van subdoelen wel een must om je droom te bereiken. Je wilt niet meteen al zonder motivatie komen te zitten als je van tevoren al weet dat het toch een “lost case” gaat zijn.

Leg je de lat te laag dan haal je met gemak je doel. Dat lijkt relaxt en tot op zekere hoogte is het dat ook, maar ieder mens heeft wel een bepaalde mate van uitdaging nodig om niet in een bore-out* terecht te komen.

Maximaal gaan
Iedereen wil doorgaans – tot op zekere hoogte – het maximale uit het leven halen. Door dit te bereiken is het hebben van dromen en doelen noodzakelijk. Zeker als je opgeladen en relaxt bent van bijvoorbeeld de kerstvakantie lijkt bijna alles haalbaar. Helaas is het in de praktijk toch al snel complexer dan vanuit ontspannen modus gedacht. Toch wil ik wel met klem adviseren om je dromen en doelen wel te blijven najagen. En vergeet ook niet tussendoor je successen te vieren! Ook die vergeten we maar wat vaak.

Focus
Een droom creëert een bepaalde focus in je leven. En door die focus leer je bijvoorbeeld ook vaker om nee te zeggen. Je keuzestress is een stuk lager want je hebt duidelijk voor ogen welke stappen je dient te nemen om je droom te realiseren. En ik weet ook dat niet iedere droom uiteindelijk realiteit gaat worden, maar de weg ernaartoe is vaak al een fantastische reis an sich.

Als je droomt dan gaan je hersenen in een creatieve modus en dit werkt weer goed tegen stress. Je oplossingsgerichte brein gaat aan staan en uiteindelijk kan je daardoor in flow komen. Hierdoor presteer je beter en dat is een bijkomend voordeel voor bijvoorbeeld je carrière.

Burn-out
Mensen die geen dromen of stevige ambities hebben komen doorgaans vaker in een burn-out terecht. Die weten niet zo goed wat ze willen en vinden vaak alles wel prima. Uiteindelijk is dat een ongezonde situatie want veelal weet deze groep mensen niet goed wie ze zijn en waar ze voor staan. Mensen met grootse dromen weten juist heel goed wie ze zijn en gaan ook op hun doel af. Uiteraard is het najagen van een droom niet makkelijk, en zal het met vallen en opstaan gaan, maar ze leven wel vol passie. Hun droom is als het ware om te buigen in een stappenplan. En om het doel te behalen is focus en vaker ‘nee’ zeggen noodzakelijk. Zeker als ditzelfde droom-stappenplan op papier staat is het behalen van het resultaat – het realiseren van je droom - nog groter.

Van idee naar Bye Bye Burnout
Als ik naar mezelf kijk, kan ik dit overigens beamen. Bye Bye Burnout was ooit een droom en nu is het al een aantal jaar realiteit en ben ik gelukkig met de keuzes die ik heb moeten maken om te komen waar ik nu ben. Het was zeker niet altijd makkelijk en dat is het nog steeds niet, maar ik ga er met meer dan de volle 100% voor. Veel dingen moeten wijken en ik ben nog lang niet daar waar ik wil zijn, maar ik ben hard op weg. Mede doordat ik met de buitenwereld deel wat ik wil bereiken kom ik er denk ik ook. Mensen willen me helpen en geven maar wat graag advies. Niet alles is even waardevol, maar ik grijp het met beide handen aan.

Living the dream of toch niet?
Als ik terugkijk naar mijn periode in loondienst in de consultancy, zie ik een ongelukkige jonge vrouw. Ik was veel aan het piekeren terwijl ik toch een mooie koopwoning had, een dikke vette sportauto en een rijk sociaal leven. Ik had echter wel continu een opgejaagd gevoel. Iets klopte er gewoonweg niet. Ik leefde het plaatje dat er van mij verwacht werd. Ik was niet mezelf en was non-stop bezig met wat anderen van me dachten. Doodvermoeiend natuurlijk! Mijn innerlijke kind was volledig weggestopt. Deels uit schaamte maar ook omdat ik in een levensfase zat waarin ik niet beter wist.

Millenials

De millenials van tegenwoordig kampen niet voor niets zo massaal met een burn-out. Zij hebben ook niet goed geleerd om goed naar hun innerlijke kompas te luisteren. Zijn veel bezig met de buitenwereld en het neerzetten van het perfecte plaatje. Zowel online als offline. Daar ben ik inmiddels al een tijdje mee gestopt. Dan maar wat minder onlinefans & volgers want daar gaat het leven ook helemaal niet over. Ik weet inmiddels heel goed wat bij me past en wat niet. Ik heb geduld en ik weet dat ik al mijn dromen ga realiseren. Hoe? Dat leer ik al doende wel, maar… iedere dag besluit ik opnieuw om dat te kiezen wat goed voelt en niet wat me al mijn energie kost. En die rijkdom, die gun ik jou ook!

* bore-out. Aandoening die veroorzaakt wordt door onder belasting op het werk, bv. omdat het werk te saai of routinematig is, met als symptomen o.a. vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Coming soon: Ons nieuwste Whitepaper over langdurig verzuim!

Mijn naam is Mascha Mooy, ik heb zelf een zware burn-out gehad in 2011 en ik herinner me 18 augustus 2011 nog als de dag van gisteren. Ik had een gerespecteerde baan als headhunter op de Zuidas – het zakendistrict in Amsterdam – met bijpassend salaris. Toch ging ik dagelijks met tegenzin naar mijn werk, omdat ik al langere tijd werkzaamheden moest verrichten die niet bij me paste. Toen ook nog mijn relatie op de klippen liep, kreeg ik last van paniekaanvallen, huilbuien en slapeloosheid. Mijn toenmalige manager zag dat het niet goed ging en nam me op die bewuste 18 augustus apart. Nog diezelfde dag was ik ontslagen. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar later en ben ik bekend als de Nederlandse burn-out expert en oprichtster van Bye Bye Burnout & Burn-out-herstel.nl Ik kom vaak in de media en ben  de auteur van HET burn-out managementboek: Bye Bye Burnout, uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken en de winnares van diverse awards.

Inmiddels heb ik mijn stresspreventie-sporen internationaal onder meer verdiend bij Google USA in Silicon Valley en diverse bedrijven op Wall Street in New York, maar mijn thuisbasis blijft Nederland.

Terug naar de blogs