Nog steeds een gevaar in 2020: de social life burn-out

Waarschijnlijk ken je deze term nog niet of er heerst een dusdanig groot taboe op. Maar ik weet dat veel mensen hier toch tegenaan lopen. Voordat ik verder ga, zal ik eerst even uitleggen wat het is. Een social-life burn-out is simpelweg - de naam zegt het al - een burn-out van je sociale leven en activiteiten. Nou is dit niet medisch erkend (de burn-out wordt sowieso niet medisch erkend in de DSM-V) en zijn er ook geen medicijnen tegen te nemen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Iedereen die ik ken wil een sociaal leven hebben of heeft er eentje! Het is leuk om een sociaal leven te hebben en je moet er vooral niet over klagen, want dan ben je verwend gedrag aan het tonen. ‘Beter verwend dan verwaarloosd’ zou hier leuk passen, maar daar gaan we het een andere keer wel over hebben ;). Wat je ook niet wil is een social-suïcide plegen door doelmatig en te lang allerlei afspraken afzeggen. Dit leidt dan tot eenzaamheid. Eenzaamheid is voor losers en dat wil je natuurlijk niet! Nee, jij wil shinen en het stralende middelpunt zijn en blijven!

In je Lulu Lemon pants op de yoga mat

Klinkt allemaal best vermoeiend. Maar al dat koffiedrinken met je girlfriends, het oeverloze tinderen, het uber perfecte sociale collegaatje zijn en uiteraard al je wine & dine momenten met je vrienden is dat ook. Je rent van hot naar her! Je moet voor je werk waarschijnlijk vaak nog allerlei netwerkborrels af en sporten mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Alvorens je dubbelgevouwen op die yoga mat ligt, uiteraard wel eerst de perfecte Lulu Lemon pants aantrekken met uiteraard je matching drinkbidon in mooie chakra-kleurstelling. Had ik al verteld dat je yoga-mat overigens online in iedere Pantone kleur te krijgen is? Nee? Oh nou, bij deze!

Zijn we er dan nu met onze sociale uitspattingen? Nee natuurlijk niet! Je moet vaak zat van jezelf naar de verplichte nummertjes. Een vage kennis die een galerie-opening heeft waar je AB-SO-LUUT bij moet zijn en laten we de kraambezoekjes van baby-nummer-zoveel van goede kennis-nummer-zoveel niet vergeten. En wat dacht je van alle bruiloften, vrijmibo’s, presentaties, festivals en spontane borrels? Ik druk?? Meid hoe kom je erbij?!! Het is gewoon een fase en komt allemaal wel weer goed.

Helpt extra mediteren tegen social-life burn-out?

Afzeggen van dit alles kan natuurlijk niet want dan riskeer je dus weer een social-suïcide en dat resulteert in eenzaamheid en van eenzaamheid kun je letterlijk sterven dus het is allemaal levensgevaarlijk! Daarom blijven we borrelen en van links naar rechts rennen.

Houd je t allemaal toch niet meer vol, dan maar wat extra mediteren op je hip en happening yoga mat en je ramt je muil maar vol met vitaminepillen! Uiteraard ook daar weer het beste van het beste dus niet zo’n lullig eigen merkje maar een echte dure design-visolie pil! Dat is sowieso veel beter (voor het placebo effect)!

Maar, wat is nou dan eigenlijk de oplossing? Die is echt veel simpeler dan gedacht. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is eigenlijk ook heel simpel maar de uitvoering vergt nogal wat innerlijke kracht. Laat ik beginnen met het goede nieuws: minder afspreken en keuzes maken met wat je nou echt wilt en hoe kun je nou respectvol en correct afspraken afzeggen of überhaupt niet ja zeggen? Daar kun je aan werken en anders ga je gewoon gezellig op cursus (als je nog tijd over hebt).

Het slechte nieuws dan: luister naar je gevoel in de keuzes die je maakt en dan ben je af en toe maar alleen en eenzaam met je eigen gedachtes en enge hersenspinsels. Het hoort er allemaal bij en je hebt het nodig om op te laden. Anders krijg je een echte hardcore burn-out en ik kan je verzekeren, dat wil je dus echt niet! Succes (en voor sommige sterkte) met je me-time! In het ergste geval ga je maar een boek lezen.

Groetjes Mascha

Mijn naam is Mascha Mooy, ik heb zelf een zware burn-out gehad in 2011 en ik herinner me 18 augustus 2011 nog als de dag van gisteren. Ik had een gerespecteerde baan als headhunter op de Zuidas – het zakendistrict in Amsterdam – met bijpassend salaris. Toch ging ik dagelijks met tegenzin naar mijn werk, omdat ik al langere tijd werkzaamheden moest verrichten die niet bij me paste. Toen ook nog mijn relatie op de klippen liep, kreeg ik last van paniekaanvallen, huilbuien en slapeloosheid. Mijn toenmalige manager zag dat het niet goed ging en nam me op die bewuste 18 augustus apart. Nog diezelfde dag was ik ontslagen. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar later en ben ik bekend als de Nederlandse burn-out expert en oprichtster van Bye Bye Burnout & Burn-out-herstel.nl Ik kom vaak in de media en ben  de auteur van HET burn-out managementboek: Bye Bye Burnout, uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken en de winnares van diverse awards.

Inmiddels heb ik mijn stresspreventie-sporen internationaal onder meer verdiend bij Google USA in Silicon Valley en diverse bedrijven op Wall Street in New York, maar mijn thuisbasis blijft Nederland.

Terug naar de blogs