Waarom een kat je helpt ontspannen

Mensen verzinnen een heleboel problemen gewoon zelf. Mensen zijn altijd bezig, en een van hun voornaamste bezigheden is het zoeken naar nieuwe bezigheden. Bijna alsof ze het zich nooit kunnen veroorloven pauze te nemen. Vaak zeggen mensen niet wat ze echt vinden. Bijvoorbeeld: dan wil iemand wat, maar dan zegt iemand wat anders. Bang om iemand anders zijn/haar gevoelens te kwetsen.

Houdt daar nou gewoon eens mee op met dat gedrag! Anderen pleasen ten koste van jezelf is super energievretend . Los van het feit dat niemand erbij gebaat is, is het ook niet eerlijk voor de ontvanger om het “ mooi weer verhaal” te horen. Overigens is het wel belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van de ontvanger, dus zeg e.e.a. met beleid. Iets wat ikzelf ook nog moet leren en bijschaven hoor!

Lekker gillen en krijsen

Sommige mensen praten bijvoorbeeld heel erg hard (ik ben zo iemand), dat het lijkt alsof ze hun gesprekspartner overschreeuwen. Andere mensen bewegen zich zenuwachtig voort, ijsberen door de kamer en maken onrustige bewegingen met hun armen, benen of hoofd. Wat normaal is voor de ene persoon kan irritatie verwekkend werken op de andere persoon. Dus wees daarom duidelijk en eerlijk om in een vroeg stadium al een irritatie te voorkomen.

Wat is geluk

Mensen streven altijd nieuwe dingen na. We rennen maar door. Bijna alsof hun huidige leven niet voldoet. Mensen claimen op zoek te zijn naar het geluk, maar weten ze eigenlijk wel wat dat geluk dan daadwerkelijk ook is of überhaupt inhoudt?

Neem bijvoorbeeld een kat. Een kat is heel erg duidelijk. Die eet als ie honger heeft, die slaapt als ie moe is en die speelt als ie daar zin in heeft. Een kat leeft in het NU, het heden en in het moment. Katten maken zich niet druk of ze in de smaak vallen bij iemand want katten weten heel goed hoe ze gelukkig moeten zijn. Je kunt dit bijna mindfulness noemen. De kunst om met aandacht in het hier & nu te leven. Dat is namelijk wel iets wat katten tot in de puntjes beheersen.

Mabel is mijn spiegel

Als ik naar mezelf kijk – en in het trotse bezit van poes Mabel – en eens wat vaker naar mijn huisdier kijk, dan word ik als vanzelf al een stuk kalmer. Dat beest doet namelijk bijzonder weinig. Daar komt bij dat ik exact weet wanneer er eten of drinken moet komen want dan is er een klagelijk miauw uit de keuken te horen. Lekker overzichtelijk en duidelijk. En… geen gedoe!

Wat ook lekker werkt om kalm te worden is om Mabel te aaien, borstelen en mee te spelen. Ik vergeet dan even een moment de realiteit en ben bezig met de kat. Ik denk dan niet aan de verplichtingen die ik heb, de mailtjes die wachten op een antwoord of de andere verplichtingen. Nee, ik besteed mijn tijd dan even aan Mabel. Zij maakt mij gelukkig, dan is het aan mij om dat bij haar te doen. En dat doe ik met liefde. Sigmund Freud zij het ooit ook al eens: “Tijd doorbrengen met katten is nooit verspild.”

Mijn naam is Mascha Mooy, ik heb zelf een zware burn-out gehad in 2011 en ik herinner me 18 augustus 2011 nog als de dag van gisteren. Ik had een gerespecteerde baan als headhunter op de Zuidas – het zakendistrict in Amsterdam – met bijpassend salaris. Toch ging ik dagelijks met tegenzin naar mijn werk, omdat ik al langere tijd werkzaamheden moest verrichten die niet bij me paste. Toen ook nog mijn relatie op de klippen liep, kreeg ik last van paniekaanvallen, huilbuien en slapeloosheid. Mijn toenmalige manager zag dat het niet goed ging en nam me op die bewuste 18 augustus apart. Nog diezelfde dag was ik ontslagen. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar later en ben ik bekend als de Nederlandse burn-out expert en oprichtster van Bye Bye Burnout & Burn-out-herstel.nl Ik kom vaak in de media en ben  de auteur van HET burn-out managementboek: Bye Bye Burnout, uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken en de winnares van diverse awards.

Inmiddels heb ik mijn stresspreventie-sporen internationaal onder meer verdiend bij Google USA in Silicon Valley en diverse bedrijven op Wall Street in New York, maar mijn thuisbasis blijft Nederland.

Terug naar de blogs